Date
April 4, 2024
Category
Szoftverfejlesztés
Reading Time
8 min

Mitől függ, hogy mennyibe kerül egy ERP rendszer?

Egy logikusan felépített vállalatirányítási rendszer akár többszörös megtérülést is hozhat a cégnek. Ám ahány ERP, annyiféle árazás létezik, mert a fejlesztés kritériumai ágazatonként eltérőek.Olvass tovább, ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek befolyásolhatják a fejlesztési költségeket. Ebben a cikkben az ERP rendszer árát befolyásoló tényezőkről lesz szó.

1.  Az ERP rendszer bevezetés előkészületeinek alapossága

Az ERP rendszer fejlesztésbe akkor érdemes belevágni, ha a bevezetés után 3-5 évvel már számszerűen kimutatható, hogy visszahozza az árát. Habár ezt a tervezés során még nem könnyű garantálni, néhány egyszerű szabállyal növelhető a teljes megtérülés esélye.

 Az ERP rendszer fejlesztés szinte garantáltan megtérül, ha

●     a cég vezetősége elég időt szán a kollégák alapos oktatására,

●     a munkaköri leírásban kötelező elemként szerepel az ERP használata,

●     a sikeres bevezetés után a többi szoftver “kiiktatásra kerül” a mindennapi munkafolyamatokból,

●     a munkatársak folyamatosan elmondhatják a véleményüket a rendszerről.

Nagyvállalatok esetében a sikeres ERP rendszer bevezetéshez nemcsak a munkatársak bevonása és a megfelelő jogosultságok kiosztása járul hozzá, de az ERP rendszer fejlesztés ROI (azaz Return of Investment) mutatói is.

A ROI képlete: (A cég éves bevételei - az ERP összes költsége) : az ERP összes költsége x 100

Fontos, hogy a pozitív ROI-mutató sem tekinthető fix megtérülésnek, mert az ERP rendszer fejlesztés sok olyan funkciót is ellát, ami nem termel számszerűsíthető profitot a cégnek, de a munkatársak hatékonyságát mégis javítja. Azonban ez alapján egyszerűbb eldönteni, hogy érdemes-e egyedi fejlesztésre cserélni a jelenlegi eszközöket.

2.  A munkafolyamatok száma és komplexitása

Az ERP rendszer fejlesztés költségeit nagyban meghatározza a folyamatok száma. Fontos tényező, hogy hány osztályra és csapatra oszlik a vállalat, illetve, hogy ezen belül mely feladatokat szükséges digitalizálni.

Mivel az ERP rendszer fejlesztés egy hosszadalmas folyamat, előfordulhat, hogy az alapos tervezés ellenére időközben újabb igények merülnek fel vagy éppen tovább bővül a megbízó tevékenységi köre. Éppen ezért az extra igényekre érdemes további 10%-os kerettel kalkulálni.

3.  Ágazatspecifikus megoldások az ERP rendszer fejlesztésben

Az ágazati igényeknek tökéletesen megfelelő ERP rendszer fejlesztés ára azért nem hasonlítható össze más vállalatirányítási szoftverekkel, mert erősen cégfüggő, hogy mi az, amitől az ERP teljesen megfelel majd az üzleti igényeknek.

Az alapos munkaszervezés minden komplex ERP rendszer fejlesztés kulcsa. Ahhoz, hogy az iparágnak megfelelő funkciók kerüljenek a szoftverbe, az AP4 DIGITAL csapata a projekt kezdetétől a legvégéig folyamatos és rendszeres kapcsolatban marad a megrendelővel.

Több éves tapasztalatunk alapján az ágazatspecifikus ERP rendszerek fejlesztésekor az agilis módszertanban hiszünk. Ugyanis az iterációkon alapuló munkamódszernek köszönhetően az ügyfél már úgy érkezhet meg a sprintfordulókat követő meetingekre, hogy a munkatársak már tesztelték a rendszert és az esetleges bővítési igényeiket is jelezték.

4.  Az ERP rendszer bevezetése után szükséges szolgáltatások

Az ERP rendszer fejlesztéshez általában a bevezetés utáni üzemeltetés módja, az igény szerinti rendszertámogatás és a későbbi esetleges bővítések is szorosan kapcsolódnak.

Mindezek már árajánlat kéréskor befolyásolhatják az ERP árát, mert

●     a felhőalapú szerverek fenntartása költséghatékonyabb, mint a helyi szerverszobák fenntartása,

●      csak a cég méretének megfelelő adatbiztonsági szinttel garantálható, hogy a szervezeti tudás és a munkatársak adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe,

●     előre beütemezett frissítésekkel évek múlva sem lesz szükség az ERP rendszer teljes cseréjére,

●      rendszeres szoftveres tanácsadással akár már a versenytársak előtt használhatók a legfrissebb MI technológiák a vállalatirányítási folyamatokban.

5.  Az ERP futtatás hardverigénye

A készülő ERP rendszer sikerének érdekében mára kivitelezés megkezdése előtt érdemes felülvizsgálni az irodában rendelkezésre álló eszközöket.

Az AP4 DIGITAL-nál már a projekt kezdetén részletes specifikációt készítünk, ezért amennyiben szükséges, az eszközpark bővítése, cseréje vagy az operációs rendszerek frissítése is időben megtörténhet.

 

Amennyiben jól kalkulálható költségtervre van szükséged, bízd az ERP rendszer fejlesztést az AP4 DIGITAL tapasztalt csapatára!

Kérj időpontot díjmentes konzultációra »

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha konzultálni szeretne csapatunkkal, 24 órán belül visszahívjuk!
HÍVJON MOST!