Date
April 4, 2024
Category
Szoftverfejlesztés
Reading Time
7 min

5 tipp az ERP rendszer bevezetésének maximális megtérüléséhez

Egy ERP rendszer bevezetés olyan komplex folyamat, melynek költségeit a tervezéssel töltött túlóráktól kezdve, a kivitelezésen át, a frissítésekig és a hardverek beszerzéséig számos tényező befolyásol. Olvass tovább, ebben a cikkben 5 tippet adunk, amelyekkel akár még a több tízmilliós projektek is maximálisan meg tudnak térülni.

1.  Határozd meg az ERP rendszer bevezetés sikerkritériumait

Egy új ERP rendszer bevezetése előtt cégvezetőként a legfontosabb feladat a reális célok meghatározása. Ezt a legpontosabban konkrét mutatókkal lehet elérni, ezért minden egyes sikerkritériumhoz érdemes egzakt mérőszámokat társítani.

Az ERP rendszer bevezetés sikerkritériuma lehet

●     egy adott munkafolyamat teljesítési idejének a felgyorsítása,

●     a cég bevételeinek százalékos növekedése,

●     a reklamációk számának csökkentése,

●     bármely más mérhető cél.

Az objektív sikerkritériumok nemcsak érthetőbbé teszik a munkatársak számára az ERP rendszer bevezetésének szükségességét, de a fejlesztőkre is ösztönzően hatnak, mert a részletes dokumentáció alapján a projekt sikeressége is egyértelműen kimutatható.

Sőt, a megfelelően átgondolt sikerkritériumok azt is elősegítik, hogy az ERP rendszer bevezetése teljes mértékben visszahozza az árát. Megtérülésről akkor beszélhetünk, ha a szoftver bevételei meghaladják a befektetés teljes összegét.

2.  Hangold össze az ERP rendszer bevezetés lehetőségeit a reális igényekkel

A szerteágazó MI megoldások még KKV környezetben is vonzóak lehetnek az ERP rendszer bevezetéséhez, de költséghatékonysági okokból fontos, hogy csakis olyan automatizmusok kerüljenek a rendszerbe, amelyek konkrétrészfeladatokhoz köthetők.

 Érdemes már a tervezési fázisban minden leendő ERP funkcióhoz társítani egy jelenleg is végzett munkafolyamatot, mert így felesleges extrák nélkül, hamarabb tud megtérülni a befektetés.

3.  Kezdd el a tervezést már a szerződéskötés előtt

Mielőtt a cég leszerződne a számára tökéletes partnerrel, jó kiindulópontot jelenthetnek a fejlesztő cégek blogjai, mert a szakértők írásaiból nemcsak az ERP rendszer bevezetés leggyakoribb kihívásai és megoldásai, de a csapat által használt munkamódszerek is megismerhetők.

A megbízható fejlesztői gárda megtalálása után indulhat a közös munka. Az ERP rendszer maximális megtérülésére akkor van a legtöbb esély, ha a modulok felépítésében, a harmadik féltől származó szoftverek integrálásában és a UI/UX felületek kialakításában a fejlesztők mellett a megbízó és az általa kijelölt kulcsemberek is részt vesznek.

Az AP4 DIGITAL-nál nemcsak az ERP rendszer bevezetés technikai megvalósításában, de a stabil költségterv kialakításában is szívesen segítünk. Ez azért jó, mert a projekt biztosan igazodni fog a vállalat anyagi erőforrásaihoz és így az elvárások kontrollnélküli bővülése is kordában tartható.

4.  Taníts be minden munkatársat

Az ERP rendszer bevezetés maximálismegtérüléséhez elengedhetetlen, hogy a munkatársak megismerjék a szoftvert és szívesen is használják azt.

A megfelelő oktatással még az eleinte szkeptikus kollégák is jobban fogják támogatni az ERP rendszer bevezetését, mert nem egyik napról a másikra kell majd lecserélniük eddigi Excel-tábláikat és Word-dokumentumaikat.

Az AP4 DIGITAL csapata a kivitelezés során folyamatos tesztelési lehetőségekkel, az ERP rendszer bevezetése előtt pedig részletes személyes vagy e-learning formában segíti az oktatást. Az így kapott tudásanyag egyszerűen beépíthető az onboarding folyamatokba, ezért az új kollégák is hamar felzárkózhatnak a tapasztalt csapattagok teljesítményéhez.

5.  Ne feledkezz meg az ERP rendszer utánkövetéséről sem

Egyes cégek az ERP rendszer bevezetését követően már nem foglalkoznak az eredmények visszamérésével. Ez problémás, mert a szoftver megtérülését erősen torzítja, ha az élesítés utáni támogatási és a bővítési költségek nincsenek dokumentálva.

Az AP4 DIGITAL-nál fejlesztői és üzemeltetői oldalról is kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatok mérésére és ariport készítésre. A lehető leghatékonyabb működés és a teljes megtérülés érdekében igény szerint az ERP rendszer sikerét a bevezetés után is folyamatos audittal kísérjük figyelemmel és az eredmények alapján akár rövid határidős frissítéseket is végzünk.

  

Az AP4 DIGITAL-nál több éves ERP rendszer bevezetési tapasztalattal segítjük elő az új szoftver maximális megtérülését.

Kérj időpontot díjmentes konzultációra ITT »

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha konzultálni szeretne csapatunkkal, 24 órán belül visszahívjuk!
HÍVJON MOST!