Date
April 4, 2024
Category
Szoftverfejlesztés
Reading Time
7 min

A komplex rendszerfejlesztés tervezési stratégiája

Legyen szó egy vállalatirányítási szoftverről vagy egy tömegeket kiszolgáló mobilappról, az AP4 DIGITAL-nál minden projektet gondos tervezés előz meg. Tarts velünk, ebben a cikkben azokat a stratégiai lépéseket gyűjtöttük össze, amelyekkel garantáltan nem marad ki semmi sem a komplex rendszerfejlesztés tervezéséből.

A céges igények alapos felmérése

A projekttervezés első lépése a munkatársak elvárásainak összegyűjtése, mert a készülő komplex rendszerfejlesztések a vállalat mindennapi működését is befolyásolják. A kivitelező csapat számára az eddig használt szoftverrel kapcsolatos negatív és pozitív tapasztalatok is hasznosak, mert az igények átfogó ismeretével a projekt is pontosabban kivitelezhető.

AP4 DIGITAL tipp: Mivel a komplex rendszerfejlesztés nemcsak időbeli, de anyagi befektetéssel is jár, a tervezés kezdetén érdemes piackutatást is végezni, mert a legújabb hatékonyságnövelő technológiák korai alkalmazása többszörösen is meg tud térülni.

Egy tapasztalt csapatkiválasztása

Mivel a komplex rendszerfejlesztés nemcsak időbeli, de anyagi befektetéssel is jár, a tervezés kezdetén érdemes piackutatást is végezni, mert a legújabb hatékonyságnövelő technológiák korai alkalmazása többszörösen is meg tud térülni.

Az egyedi rendszerfejlesztést a legjobb egy összeszokott csapattal végezni, mert

●     a kollégák ismerik egymás erősségeit, ezért az egyes részfeladatokkal garantáltan a terület szakértői foglalkoznak majd,

●     a munkatársak napi kapcsolatban állnak, ezért a kivitelezés is gördülékenyebb lesz,

●     a tapasztalt vezető akár már az első találkozó után tud árajánlatot adni, ami alapján feltérképezhető, hogy mennyi idő alatt fog megtérülni a befektetés,

●     az időközben felmerülő ötletek is bármikor beilleszthetők az eredeti tervbe, ezért a rendszer integritása nem fog sérülni.

Az egyedi rendszerfejlesztéshez tartozó adatbázis építése

Hasznos, ha a munkatársak adatai és az általuk betöltött szerepkörök már az egyedi rendszerfejlesztés kezdete előtt elkészülnek, mert a kívánt jogosultságok ez alapján pontosabban is kioszthatók.

Fontos, hogy a komplex rendszerfejlesztés tervezéshez a cég a mindennapi munkafolyamatokhoz szükséges információkat, adatokat és folyamatábrákat is a kivitelezők rendelkezésére bocsássa, mert így logikusabban felépíthetők a szoftver funkciói.

A lehetséges integrációk feltérképezése

A komplex rendszerfejlesztés tervezésekor muszáj összegyűjteni azokat a szoftvereket is, amelyeket a vállalat továbbra is az új rendszerrel párhuzamosan szeretne használni, mert így az integrációk már az élesítés előtt használatra készek lesznek.

A tervezés ezen fázisában érdemes elgondolkodni a mesterséges intelligenciák és a gépi tanulás használatán is, mert a modern automatizmusok akár a nap 24 órájában és az év minden napján is el tudják végezni a monoton munkafolyamatokat.

A komplex rendszerfejlesztés tervezés kulcsembereinek kijelölése

Az egyedi rendszerfejlesztésben elengedhetetlen a kivitelezők és a megrendelők közötti rendszeres kapcsolatfelvétel.

Az összekötő szerepére a komplex rendszerfejlesztés tervezésekor egy olyan osztályvezető a legideálisabb, aki évek óta a vállalatnál dolgozik, a többi részleg feladatait is átlátja és/vagy kapcsolatban áll azok vezetőivel.

A legeredményesebb módszertan kiválasztása

Az AP4 DIGITAL-nál az ügyféllel közösen választjuk ki az aktuális projekthez passzoló módszertant. A komplex rendszerfejlesztések tervezéséhez az agilis módszertant ajánljuk, mert a rugalmas, párhuzamos folyamatok bármikor módosíthatók, így a szoftver is hamarabb elkészülhet.

Habár a vízesés modell lineáris felépítése egyszerűen követhető, a komplex rendszerfejlesztésben érdemes kerülni, mert az egymásra épülő lépések miatt a nagyobb volumenű projektek élesítését akár késleltetheti is.

Bármelyik módszertan is lesz a nyerő, az AP4 DIGITAL-nál már az egyedi rendszerfejlesztési projektek tervezését is dokumentáljuk, így a készülő kód egy későbbi rutin karbantartás, valamint az esetleges bővítések során is garantáltan átlátható lesz majd.

A komplex rendszerfejlesztés tervezésének kivitelezői oldala

Az információk begyűjtése után az egyedi rendszerfejlesztéssel foglalkozó csapat feladata, hogy a megrendelő számára ideális határidőt figyelembe véve ütemezze a projekt lépéseit.

Végül a fejlesztők kiválasztják a háttérrendszer támogatásának eszközeit, a programnyelvet, valamint kidolgozzák az UI/UX tervek és a specifikáció dokumentumainak kezdeti verzióját.

Bízd a komplex céges rendszer tervezését és kivitelezését az AP4 DIGITAL tapasztalt csapatára.

Kérj időpontot 48 órán belüli díjmentes konzultációra ITT»

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha konzultálni szeretne csapatunkkal, 24 órán belül visszahívjuk!
HÍVJON MOST!