Date
April 4, 2024
Category
Szoftverfejlesztés
Reading Time
10 min

Az ERP rendszer bevezetés kihívásai és megoldásaik

Az ERP fejlesztés egy olyan komplex folyamat, amely még a szoftver élesítése után sem ér véget. Ebben a cikkben az ERP bevezetésének leggyakoribb kihívásait és azok megoldásait gyűjtöttük össze.Olvass tovább, hogy a vállalat hatékonysága már az új rendszer használatának kezdeti szakaszában is növekedni tudjon.

A munkatársak meggyőzése az ERP rendszer bevezetéséről

Az ERP rendszer bevezetés egyik legnagyobb kihívását maguk a kollégák jelentik, mert gyakran az előnyök helyett csak a plusz munkát látják a folyamatban.

Az Excel fájlokhoz és az évtizedek óta használt külső szoftverekhez ragaszkodó régi kollégák meggyőzése kulcsfontosságú, mert az ERP fejlesztés nemcsak egy helyen összpontosít majd minden adatot, de gyorsítja is a munkafolyamatokat.

AP4 DIGITAL TIPP: Az ERP fejlesztés kezdődjön a vezéregyéniségek kijelölésével, akik részlegenként tudják elnyerni a többi kolléga bizalmát, és világosan kommunikálják a rendszer bevezetésével járó előnyöket. Lehetőleg olyan munkatársak legyenek, akik korábban már dolgoztak ERP-vel, mert ők érzik leginkább a digitalizáció fontosságát.

A kezdeti szkepticizmust a közös ötletelés is eloszlatja, ezért az is fontos, hogy minden kolléga érezze magát bevonva az igényfelmérésbe. Minél több ötlet gyűlik össze, az AP4 DIGITAL csapata annál pontosabban tudja kivitelezni az ágazatnak megfelelő ERP-t.

Jól működő rendszer integrációk létrehozása

Az ERP fejlesztés fontos kritériuma, hogy külső szoftverekkel is összekapcsolható legyen. Így a kollégák számára a mindennapi folyamatok egyetlen helyen lesznek láthatók és a szükséges információkat is gyorsan vissza lehet majd keresni.

Az ERPl egfontosabb integrációi:

●     a pénzügyi rendszerek,

●     a beszerzési modulok,

●     az értékesítést támogatószoftverek,

●     a meglévő webshop motor,

●     a raktárkészlet kezelő program.

Az AP4 DIGITAL-nál teljesen egyedi ERP-t fejlesztünk a vállalat számára, ezért a többi szoftver igényeihez mérten hozzuk létre az optimális kapcsolatokat. Sőt, igény szerint komplett szoftvercsomagot is fejlesztünk, melynek részei garantáltan kompatibilisek egymással.

Az ERP rendszer bevezetés időpontjának kitűzése

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetése koncentrációt igénylő folyamat, ezért az ERP rendszer bevezetését érdemes olyanidőpontra (kb. 8-18 hónapra) időzíteni, amikor semmilyen más nagy volumenű projekt nincs folyamatban.

Ajánlott, hogy az ERP rendszer bevezetését nagyban segítő kulcsemberek munkáját a projekt végeztével a vállalat célprémiummal is honorálja, mert a tesztelést ezek a kollégák gyakran a mindennapi feladataik mellett, túlórában végzik.

A plusz juttatás előnye, hogy a motivált munkatársak még minőségibb visszajelzésekkel segítik a fejlesztőket, a pontosan kivitelezett rendszer pedig akár többszörösen is megtérülhet a vállalat számára.

A minőségi oktatás megvalósítása

A vállalatirányítási rendszerek számos üzleti folyamatot átláthatóbbá tesznek, és az összes kolléga munkáját összefogják a közös hatékonyságnövelés érdekében, ezért fontos, hogy a szervezet minden tagja ugyanolyan jól sajátítsa el az ERP használatát.

Csakúgy, mint más vállalati projekteket, az AP4 DIGITAL-nál igény szerint először az ERP fejlesztést is MVP verzióban készítjük el. Ez azt jelenti, hogy a munkatársak már a legelső használható iterációban élesben dolgozhatnak, így nemcsak javaslatokat tehetnek a fejlesztés további irányaira, de a többi kolléga későbbi betanítását is felgyorsíthatják.

Ráadásul az ERP rendszer sikeres bevezetéséhez dedikált kapcsolattartó munkatársat is biztosítunk, aki rövid határidővel, szakzsargonmentesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

Az ERP rugalmasságának biztosítása

Már az ERP rendszer bevezetésének pillanatában több száz informatikai újdonság jelenik meg a piacon, amely még tovább gyorsíthatja a munkafolyamatokat, ezért az AP4 DIGITAL-nál az élesítés után sem engedjük el partnereink kezét.

Egy komplett rendszercsere helyett az új trendek folyamatos követésével és a legfrissebb automatizmusok gyors ERP-be integrálásával nemcsak pénzt, de időt is spórolunk a megbízó cégnek. Ez pedig egyértelműen win-win szituáció, mert az AP4 DIGITAL-nál a hosszú távú együttműködésekben hiszünk.

 

Válassz megbízható partnert a vállalati ERP fejlesztéshez, bízd a kihívások megoldását az AP4 DIGITAL tapasztalt csapatára!

Kérj időpontot díjmentes konzultációra »

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha konzultálni szeretne csapatunkkal, 24 órán belül visszahívjuk!
HÍVJON MOST!