Date
April 4, 2024
Category
Szoftverfejlesztés
Reading Time
8 min

Adatbiztonsági kritériumok, amikre az ERP fejlesztésben figyelni kell

A vállalatirányítási rendszer a teljes szervezeti tudást tartalmazza, a partnerek, az ügyfelek és a munkavállalók szenzibilis adatairól nem is beszélve. Éppen ezért az adatbiztonság ma már megkerülhetetlen szempont a szoftver kiválasztásánál. Tarts velünk, ebben a cikkben szakértői szemmel járjuk körül, melyek az ERP fejlesztés ajánlott és kötelező kritériumai.

Fokozott adatbiztonság egyedi fejlesztéssel

A nyílt forráskódú vállalatirányítási rendszerekben a tapasztalt hackerek már otthonosan mozognak, mert nemcsak a hasznos plug-ineket, de az esetleges adatbiztonsági résekért felelős kódokat is nyilvánosan elérhetik. Az egyedi fejlesztésű ERP rendszerek legnagyobb adatbiztonsági előnye, hogy a zárt forráskódú kódok garantáltan a cég saját tulajdonában maradnak.

Az egyedi ERP fejlesztés adatbiztonsági előnye, hogy

●     minimalizálja a cég hírnevén csorbát ejtő adathalászat kockázatát,

●     teljesen saját protokoll rendszer és titkosítások alakíthatók ki benne,

●     pontos adatvédelmi irányelvekkel növeli a vásárlói bizalmat,

●     folyamatos biztonsági konfigurációt és fenyegetéskezelést nyújt,

●     a csapattagok egyszerűbben elsajátíthatják a cég specifikus biztonsági gyakorlatokat.

Ráadásul az egyedi ERP fejlesztés a vásárlói bizalmat is növeli, mert a zárt rendszerben az új és a régi ügyfelek isgarantáltan biztonságban tudhatják az adataikat.

Felhőalapú ERP fejlesztés az adatok koncentrált tárolására

Habár a felhőalapú rendszerek számtalan eszközről és a világ bármely pontjáról elérhetők, a gyakorlatban mégis egyetlen helyen gyűjtik össze az üzleti adatokat. Ez azért jó, mert a céges fájlok nem szóródnak szét fizikailag a munkatársak eszközeire, így a kiber támadások kockázata is csökken.

A felhőalapú ERP fejlesztés időzített biztonsági mentéseket és gyors back-up folyamatot is biztosít, ezért a vállalatszámára fontos adatok figyelmetlenségből adódó hibák következtében sem törlődhetnek véglegesen.

ERP fejlesztés átgondolt jogosultságokkal

Az adatszivárgás nemcsak a hackertámadások, de a nem megfelelően kiosztott jogosultságok következménye is lehet. Ha az érzékeny adatok kikerülnek az internetre, az nemcsak időigényes helyreállítási folyamattal, de bizalmatlanságból adódó bevételkieséssel is járhat. Ezért érdemes már az ERP fejlesztés kezdeti fázisában átgondolni a szervezeti struktúrát.

Az időben elkészített, a munkatársak és a vezetés kapcsolattartási adatait tartalmazó lista növeli az adatbiztonságot, mert az ERP fejlesztést végző csapat akár teljesen eltérő vezérlőpultot is létre tud hozni a gyakornokoknak, a különböző részlegeknek és a felsővezetőknek.

Az adatexport korlátozása

Az adatok nagyobb eséllyel kerülnek illetéktelen kezekbe, ha a kollégák a saját eszközeikre is le tudják tölteni a céges fájlokat. Az ERP fejlesztésben az export számos beállítással és a felhasználók tevékenységének nyomon követésével is blokkolható, vagy akár jogosultságok szerint is beállítható.

Rendszeres licenszellenőrzés

A megfelelő ERP-fejlesztő cég kiválasztása nagyon fontos, mert a tapasztalt szakértők nemcsak a saját kódjukban igazodnak el tökéletesen, hanem az esetlegesen integrált külső szoftverek és bővítmények licenszhasználati feltételeivel is tisztában vannak.

Az AP4 DIGITAL-nál például több tesztelési szakaszban is ellenőrizzük az ERP fejlesztésbe bevont rendszerek adatbiztonságát, ezért a megrendelőt egy-egy audit során sem érheti meglepetés. Ez azért is fontos, mert a nem megfelelő licenszhasználat korlátozhatja vagy rosszabb esetben meg is szüntetheti az adatokhoz való hozzáférést.

Kétfaktoros hitelesítés

A komplex vállalatirányítási rendszerek használatához 2023-ban már nem elég egyetlen jelszó, mert a kizárólagos belépési pontot sokkal egyszerűbb megtámadni.

Az adatbiztonság már a rendkívül költséghatékony kétfaktoros hitelesítéssel (azaz 2FA) is jelentősen növelhető, de fontos, hogy a 2FA sem garancia az adathalászat ellen, ha az IoT-eszközök vagy az integrációk továbbra is egytényezős hitelesítéssel működnek.

 

Tudd biztonságban a céges adatokat, bízd az egyedi ERP fejlesztést az AP4 DIGITAL csapatára!

Kérj időpontot díjmentes konzultációra »

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha konzultálni szeretne csapatunkkal, 24 órán belül visszahívjuk!
HÍVJON MOST!